Melegedés, hűlés
Emeltyűs pirométer
fa állványon, sárgarézből, 4 különböző fémrúddal
beszerzés éve: 1896
A szilárd testek lineáris hőtágulásának bemutatása és kísérleti vizsgálata valósítható meg az eszközzel. A vizsgált fémrúd egyik végét rögzítjük, a másik vége pedig egy mutatóhoz illeszkedik. A rúd alatti vályúba denaturált szeszt égetve a rúd egyenletesen melegíthető. A hosszváltozás mértéke a skáláról olvasható le.

Héron-féle gőzlabda
öntöttvas talpon, sárgarézből
beszerzés éve: 1892
A gőzgép ősének tekinthető szerkezet a gőz belsőenergiáját alakítja át mozgási energiává. Az üreges fémgömbből két vékony rézcső nyúlik ki, amelyek egymással ellentétes irányba vannak meghajlítva. Ha a gömb belsejébe vizet juttatunk és forralni kezdjük azt, akkor a csöveken kiáramló gőz forgásba hozza a szerkezetet.

Jégkaloriméter
teljes egészében fémből
beszerzés éve: 1901
Az anyagok egyik fontos hőtani jellemzője a fajhő. Ez azt az energiamennyiséget jelenti, amely 1 kg anyagnak az 1 C°-kal való melegítéséhez szükséges. A kaloriméter olyan eszköz, amely a fajhő pontos mérésére szolgál. A jégkaloriméterekben az elolvadt jég mennyiségéből határozhatjuk meg a felvett energiát.

Készülék a forráspont meghatározására
teljes egészében sárgarézből
beszerzés éve: -
Egy hőmérő készítésekor felhasználjuk, hogy a testek hosszváltozása jól követi a hőmérséklet változását, valamint hogy léteznek hőmérsékleti fixpontok. Anders Celsius a hőmérsékleti skálája megalkotásakor ilyen pontként a víz olvadását (0 C°) és forrását (100 C°) választotta. Az itt látható készülék a hőmérők hitelesítésekor a forráspont meghatározására – a skálán a 100 C°-nak megfelelő osztásrész megtalálására – használható.

Kinnersley hévmérője
üvegből, sárgaréz talppal és csatlakozóval
beszerzés éve: -
A készülék segítségével szemléltethető a levegő hőtágulása. Az egymással összeköttetésben lévő két hengerbe kevés vizet töltünk, majd egy elektromozó géppel szikrakisülést hozunk létre a nagyobbik henger belsejében. A kisülés következtében felmelegedő levegő áttolja a víz egy részét a kisebbik hengerbe.

Légtűzszerszám
vastag falú üvegből, két végén sárgaréz burkolattal,
fafogantyús fém dugattyúval
beszerzés éve: 1892
Az adiabatikus állapotváltozás látványos bemutatására szolgáló eszköz. A hengerbe kevés étert helyezünk, majd hirtelen benyomjuk a dugattyút. Az éternek a gyorsan lejátszódó folyamat során nincs ideje hőt cserélni a környezetével. A rajta végzett munka teljes egészében a belsőenergiáját növeli, aminek következtében hirtelen felmelegszik és berobban.

Weinhold-féle kaloriméter
duplafalú rézedény, vizsgálati hengerrel, keverővel
beszerzés éve: 1911
A kaloriméter a termikus kölcsönhatás során átadott energia, vagyis a hőmennyiség mérésére szolgáló eszköz. Ezen mérések célja legtöbbször az anyagok fajhőjének meghatározása. A hőszigetelt edényt megtöltjük vízzel, majd egy melegebb testet helyezünk a vízbe. A közös hőmérséklet beállta után, a hőmérsékletek és a tömegek ismeretében a fajhő kiszámítható.
